Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

  • Home
  • Info en documenten

Veilig fietsen bij valavond: 3 aanbevelingen

Zeker in de herfst of de winter is het bij valavond belangrijk dat je als fietser en zwakke weggebruiker je goed laat zien op de openbare weg. Dat komt alleen maar je veiligheid ten goede. Lees goed deze 3 aanbevelingen.


De coronacrisis heeft een grote invloed gehad op onze mobiliteit. De auto en het openbaar vervoer kregen klappen, terwijl alternatieve vervoersmiddelen voor korte afstanden populairder werden. Zo heeft bijvoorbeeld 10 procent van de mensen in de voorbije maanden voor het eerst een elektrische fiets gebruikt. Een andere kant van de medaille is het aantal ongevallen met elektrische fietsen dat met 24 procent gestegen is.

Een reden te meer om als fietser – en zeker en vast de elektrische fietser – extra voorzichtig te zijn tijdens verplaatsingen bij valavond in de herfst en de winter.

Eerste aanbeveling: draag een fluohesje

Wie als fietser donkere kledij draagt, wordt bij valavond of 's nachts pas op een afstand van 20 meter door autobestuurders opgemerkt. Dat is de afstand die een automobilist, die aan 40km/u rijdt, nodig heeft om tot stilstand te komen. Met andere woorden, voor alle auto's die sneller rijden dan 40km/u zijn deze fietsers zo goed als onzichtbaar. Een chauffeur die 50 km/u rijdt en plots een donker geklede fietser opmerkt, kan onnmogelijk nog op tijd stoppen, want hij heeft 26 meter nodig om zijn auto tot stilstand te brengen (in ideale omstandigheden op een droog wegdek).

Wie reflecterende kledij draagt is in het donker al zichtbaar op 150 meter. Dat maakt een heel groot verschil. Een auto die 120 km/u rijdt heeft 102 meter nodig om tot stilstand te komen en kan dus nog tijdig stoppen als het nodig is.

Tweede aanbeveling: draag een fietshelm

Elektrische fietsen halen snel een snelheid van 25 km/u.

Wie gebruik maakt van een speed pedelec, is verplicht een fietshelm met het CE keursmerk te gebruiken. Bij een elektrische fiets is dit niet verplicht maar voor de veiligheid van de gebruiker is het wel aan te raden.

Derde aanbeveling: respecteer de verplichte verlichtingsreglementering

In België bestaat er een verplichte reglementering rond de verlichting van de fiets:  

  • Verlichting is verplicht tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag en/of als het zicht beperkt is tot 200m.
  • Je moet een wit of geel licht vooraan hebben en een rood licht achteraan. Dat moet vanop 100m zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.
  • Verlichting moet vast op je fiets zitten of op je kledij (maar in ieder geval goed zichtbaar).
  • Je moet vooraan een witte reflector hebben en een rode achteraan. In elke pedaal moeten twee gele/oranje reflectoren. Ook je twee banden moeten voorzien zijn van een witte reflecterende strook op de omtrek, aan beide kanten van de band of twee zijdelings oranje reflectoren per wiel. Hier bestaan wel uitzonderingen voor kinderfietsen, vouwfietsen (wieldiameter < 50 cm), koersfietsen, mountainbikes en driewielers met voorwiel.

Verder kan de lokale politie je zeker en vast helpen met preventietips. Stel dat je een ongeval hebt als fietser, dan komt het er inderdaad op neer om goed verzekerd te zijn, dankzij onder andere een fietsomnium of een verkeersongevallenverzekering.

Wil je hierover meer info, neem contact op met ons kantoor.

 

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak