Contacteer ons   050/35 23 27 -  info@guidogeernaert.be Maak hier online uw afspraak -

brochure banner

Verplichte verzekering voor aanhangwagen?

Elke wagen die zich in het verkeer begeeft, dient verzekerd te zijn. Dat gebeurt door de wettelijk verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid auto. Geldt dit ook voor een aanhangwagen, een caravan of een trailer?


Niet elke aanhangwagen moet apart verzekerd worden. De Maximaal Toegelaten Massa (MTM) of het gewicht is belangrijk om na te gaan of je een aparte verzekering moet afsluiten voor een aanhangwagen.

- Weegt de aanhangwagen met lading minder dan een MTM van 500 kg, dan wordt hij gedekt door de verzekering van het trekkende voertuig, zonder dat de polis hiervoor moet aangepast worden.

- Weegt de aanhangwagen meer dan 500 kg, dan wordt hij als een motorrijtuig aanzien en moet hij dus ingeschreven worden. Tot 750 kg mag de aanhangwagen in het contract van je wagen meeverzekerd worden, maar mogelijks vraagt de verzekeraar hiervoor een bijpremie.

- Boven de 750 kg moet de aanhangwagen een aparte verzekering hebben.

Neem bij twijfel contact op met ons kantoor. Het is best mogelijk dat je aanhangwagen reeds verzekerd is in je polis BA-autoverzekering. We kijken dan ook na in welke mate de aanhangwagen verzekerd is voor eigen schade, alsook of de pech- en de rechtsbijstand opgenomen zijn in de polisvoorwaarden.

Enkele belangrijke tips…

- Heb je een aanhangwagen, neem altijd contact op met ons kantoor.

- Wanneer je je aanhangwagen met een MTM van meer dan 500 kg uitleent aan vrienden of kennissen, meld dit ook aan ons kantoor. Ook de persoon die de aanhangwagen trekt zal zijn verzekeringsmakelaar op de hoogte moeten brengen. Beide verzekeringsmaatschappijen moeten dus met andere woorden op de hoogte zijn welk voertuig de aanhangwagen trekt.

- Als de aanhangwagen niet gekoppeld is aan het voertuig en toch schade berokkent (bijvoorbeeld, wanneer hij van een helling op een andere auto botst) ,zal de aanhangwagen met een MTM tot 500 kg vallen onder de familiale BA-verzekering. Voor ondernemingen zal dit de BA onderneming zijn. Zonder één van deze verzekeringen zal je de schade zelf moeten vergoeden.

- Controleer ook iedere keer na het aankoppelen van de aanhangwagen of de richtingaanwijzers en de stoplichten werken.

- Vergeet ook niet een duplicaat van je nummerplaat bij te maken om deze aan de aanhangwagen te bevestigen. Voor aanhangwagens van meer dan 750 kg worden er vaak bijkomende wettelijke verplichte voorwaarden opgelegd, zoals het aanvragen van een specifieke nummerplaat, een bijkomend examen, enzovoort…

Voor meer info, neem contact op met ons kantoor.

Voor u gelezen

Geen feed gevonden

Nieuwsbrief

Onjuist

Onjuist

Verplicht veld

Invalid Input

Contactgegevens

Guido Geernaert NV
Dorpsstraat, 165
8340 Sijsele
FSMA nr 011334 A
Tel 050/35.23.27
info@guidogeernaert.be
Maak hier online uw afspraak